השרטוט המכני – מבוא
את השרטוט המכני מבצע מהנדס המכין אמצעי תקשורת גרפי שמפרט את כל הפרטים הנדרשים לייצור ולהרכבה של חלק כלשהו ממנגנון מסוים.
בשרטוט מכני קיימים המידות הגיאומטריות, תיאור החומר שממנו עשוי החלק, קווים מתארים של החלק, פרטים מזהים של החומר, יחס גיאומטרי שונה ושייכות ההרכבה שלו.
בעת תכנון, מתכננים את החלקים שמהם החלק יהיה בנוי. בכדי לייצר את החלק השרטוט המכני צריך להיות ברור ולכלול את כל הפרטים הנדרשים, מכיוון שרטוט מכני מהווה את השפה המשותפת בין המתכנן ליצרן המרכיב. חשוב לוודא שהשפה אכן משותפת לכל השותפים, לכן קיימים חוקים הקובעים את השרטוט המכני הנכון.
הצגה של השרטוט המכני
החשיבות הגדולה ביותר של השרטוט המכני הוא ההמחשה לנראות החלק. מפני שכל חלק מיוצר בתלת מימד, חשוב להראות בשרטוט את החלק מכל מיני כיוונים בכדי להבין איך החלק בנוי.
בחלק מהשרטוטים המכנים רואים הצגה אורתוגרפית של החלק, כלומר ההצגה היא דו ממדית של גוף תלת מימדי. מבצעים זאת באמצעות מבטים של אותו חלק ממספר נקודות הסתכלות שונות. באמצעות הצגה של שלושת מבטים אפשר להבין טוב יותר איך אמור להראות החלק. אך קיימים חלקים מסובכים יותר הנדרשים למספר גדול יותר של מבטים בעלי אותו עיקרון.
ישנם שישה כיווני מבטים של חלק:
– מבט חזית.
– מבטח אחורי.
– מבט על.
– מבט תחתון.
– מבט צד ימין.
– מבט צד שמאל.
שני התקנים בעולם שבהם מוצגים מבטים הם:
– First Angle Projection- תקן זה הנו נפוץ בעיקר באירופה, מציין כי יש להציג את המבטים בצורה של ISO.
– Third Angle Projection- תקן זה הנו נפוץ בעיקר בארצות הברית ובאנגליה, מציין כי יש להציג את המבטים בצורה של BS.
מעבר לששת מבטי הבסיס קיימים גם סוגי מבטים שונים נוספים המקלים על המתבונן להבין את השרטוט המכני כגון:
– מבט עזר (Auxiliary Projection) – מתאר חלק מקביל למישור שאינו שייך לאחד מששת המישורים הרגילים.
– מבט תלת מימדי (Axonometric Projection) – המבט ממחיש למתבונן בשרטוט המכני כיצד החלק נראה בשלמותו..
– מבטי חיתוך (Section View) – מבט המאפשר לראות את המבנה הפנימי של החלק, מסייע בהבנת האלמנטים והפיצ'רים הפנימיים שלא ניתן לראות מבחוץ מהמבטים הרגילים.